Nem tudom, a ti karmátok milyen, de rám nagyon jellemző, hogyha van valami fontos történés az életemben, akkor az bizony megsokszorozódik és amikor közelegnek a várva-várt napok vagy nap, akkor bevonzok minden mást is – függetlenül attól, hogy az jó-e vagy sem. Ez történt akkor is, mikor végre el tudtunk menni öltönyt nézni a kedves páromnak, mert a testvére esküvőjén ő lesz a tanú és ki lett adva ukázba, hogy hogy is kéne pontosan kinéznie. De persze ez a nap sem indult zökkenőmentesen, mert reggel nem kapcsolt be a laptopja – ami egy digitális nomádnál meglehetősen kardinális kérdés. Éppen ezért az öltönyszalont követő második utunk egyből egy laptop szervizbe vezetett.

Az első kerületbe mentünk, a Batthyány utcába, tesóm ajánlotta a helyet. Felvázoltuk mi a helyzet, gyorsan vetettek a gépre egy pillantást a srácok, aztán mondták is, hogy mi lehet a gond: sanszosan valami alaplap probléma lesz a háttérben. Ami persze nekik nem probléma, csak tudni kell, hogy ez a fajta szerelés akár egy hónapig is eltarthat, mert a laptop alaplap javítás akár nagyon hosszadalmas műveletté is el tud húzódni.

Persze ebben semmi meglepő nincs, hiszen képzeljünk el egy olyan alkatrészt, ami tele van apró, picike forrasztott eszközökkel, fontosabbnál-fontosabb mini berendezésekkel és ezeket töviről-hegyire át kell vizsgálni, hogy vajon melyikkel lehet gond. Szóval először szét kell szedni a laptopot – ez nyilván evidens, ha csak nincs valakinek eleve röntgen szeme – aztán meg kell keresni, hogy pontosan melyik alkatrésszel, melyik egységgel van a probléma, mi okozza az üzemzavart. Ez nagyon egyszerűnek hangozhat, de ahogy már írtam az előbb, az alkatrészek sokasága vége nagyon macerás tud lenni. Ha ez megvan, akkor annyit csinálnak a szakszervizben, hogy kicserélik a hibás alkatrészt az alaplapon – ehhez megvan minden speciális berendezésük. Ha megtörtént a csere, akkor utána egy hétig folyamatosan tesztelik a gépet és csak akkor kerül vissza a tulajdonoshoz, ha ezen a vizsgán is átment a javítás.

Nagyon szimpatikus például az a szemlélet is, hogy azt mondják, hogyha nem tudják megoldani a problémát, akkor semmit sem kell fizetnünk. Illetve teljes, 100%-os garanciát vállalnak az elvégzett munkára, tehát azt mondják, hogy tévedhetetlenek, amit ők megcsinálnak és kiadnak a kezükből az jó és működőképes. Ezen felül pedig még egy év jótállás is van a javított alaplapokra, ami szintén megerősíti azt, hogy a nyakukat tennék a saját munkájuk pontosságára és tökéletességére – kérdem én, ki ne hagyná ott nyugodt szívvel egy ilyen helyen a munkaeszközét?!

Arról pedig, hogy mennyi is az annyi… Nyilvánvaló, hogy egy ilyen hosszadalmas folyamat, aminek nagy az emberigénye, hiszen nem gép fogja keresni a hibát, hanem a legtürelmesebb kolléga, akire ráosztják a feladatot, nem lesz olcsó. De mit is jelent ez számokban? Valahol nagyjából azt, hogy az új alaplap kb. 80-150 000 forint között mozogna, ehhez képest a hibás javítása ideális esetben 40 000 forint környékén megáll. Ez még mindig a töredéke annak, mintha új alaplapot, vagy netán új laptopot kéne beszerezni, ráadásul maradhatunk a jól megszokott és bevált eszköznél. Abban az esetben van gáz, hogyha a vezérlő chip romlott el, mert annak a cseréje önmagában 45 000 forint, de ez az egyetlen kivétel van – és sok esetben még így is megéri inkább azt kicserélni, mint új eszközre beruházni.

Szóval ezeket végigolvasva a honlapon azért megnyugodtunk mindketten (bár ugye nem az én gépemről volt szó) és türelemmel vártuk, hogy visszaszóljanak, hogy mi a helyzet. Eltelt pár nap, közben elkészült az öltöny is és csörgött a telefon. Bár azt mondtam, hogy a laptop alaplap javítás nagyon hosszadalmas folyamat is lehet, itt most egészen szerencsénk volt, mert már egy hét múlva hívtak a PCMentortól (az üzlet, ahol segítettek), hogy kész az eszköz és sikerült megjavítani, ráadásul nem is lesz olyan horror összeg, amit ott kell hagynunk érte. Úgyhogy széles mosollyal az arcunkon el is ugrottunk a gépért és örültünk neki, hogy minden újra a régi kerékvágásban van és a párom is újra tud dolgozni a csodalaptopján.