Hivatalos voltam a nyáron egy esküvőre és egy hónappal a lakodalom előtt szembesültem vele, hogy bizony már nem jó rám az öltönyöm. Mentségemre legyen mondja, még az érettségi öltönyömet hordtam, mert nem nagyon változott a testalkatom. De mostanában azért kicsit elkényelmesedtem és mivel nem akartam az esküvő fő attrakciója lenni egy szétszakadt zakóval, kénytelen voltam varratni egy újat.

Az internetet hívtam segítségül és találtam is egy közeli öltönyházat, ahol jutányos áron tudtam varratni egy elegáns öltönyt. Először csak elmentem informálódni és szemügyre venni a helyet. Egy nagyon kedves és udvarias hölgy fogadott, aki megmutatta a rendelkezésre álló anyagokat, amikből varratni lehet, illetve a különböző szabásmintákat. Éppen elmélyülten tanulmányoztam egy sötétkék anyagot, amikor nyílt az üzlet ajtaja és szabályosan berontott egy férfi.

Látszott, hogy nagyon siet, de véleményem szerint nincs az a sietség, ami indokolja az udvariatlanságot. Sürgetően szólt az eladónak, hogy az öltönyét jött átvenni. Amíg várt, előkapta a telefonját és telefonálni kezdett. Természetesen ezt jó hangosan tette, így akaratlanul is követtem a mondanivalóját. Azzal kezdte a beszélgetést, hogy tudja-e a másik fél, mennyi egy napelem rendszer ára? Ha nem, akkor ő elárulja, hogy bizony elég borsos ára van egy napelem rendszernek, ne legyenek illúziói. Gondolkozott megoldásokon, de csak egyetlen pályázatot talált, ami igazából nem is pályázat, hanem hitel. De az ő elveivel ellenkezik, hogy valaha is hitelt vegyen fel; ő, aki prémium kategóriában van a bértáblában és egy egész céget vezet, nem fog hitelt felvenni. Őt nem érdekli, hogy ez kamatmentes hitel, hogy 0% a THM, ő nem vesz fel hitelt és kész.

Idegesen le is tette a telefont. Megérkezett az öltönye, fel sem próbálta, csak fizetett és kiviharzott a boltból. Sajnálkozva néztem az eladót, de őt nem viselte meg az eset, biztosan hozzászokott már. Nem tudtam kiverni a fejemből az ideges férfit és a napelemeket, így este rákerestem az interneten erre a hitelre, ami nem is hitel. Valóban nagyon drágák a napelemes rendszerek, így kiváló alternatívát biztosít egy ilyen hitel szerintem. Ahogy utána olvastam, akár 20 évre is fel lehet venni és maximum 10.000.000 Ft lehet a támogatás mértéke. De azért ez elég jó vállalás, cserébe azért, hogy függetlenedni tud az ember az áramszolgáltatótól és a maga ura lesz. Már ami az energiát illeti. Én nem látom olyan rettenetes dolognak ezt a hitelt, mint a férfi az öltönyházból, de biztosan bennem van a hiba. Plusz meglepő faktor volt számomra, hogy ezt a támogatást nem csak magánszemélyek igényelhetik meg, hanem társasházak és lakóközösségek is. Azért ez jelentősen kibővíti a potenciális napelem tulajdonosok körét, legalábbis az én véleményem ez.

Nem mondom, hogy beruházok egy napelemes rendszerre, de kezd megjönni a kedvem hozzá. Környezetbarát, megújuló energiaforrás, ami nem elhanyagolható szempont. Hosszútávú befektetés, de nem csak magunkkal, hanem leszármazottjainkkal is jót teszünk. Gondoljunk csak bele, gyermekeink már egy olyan környezetben nőnek fel, ahol 100%-ban a tetőn lévő napelem biztosítja az áramot. Azért ez elég menő szerintem.