Ahogyan egy finom ételnek is megvannak a kötelező hozzávalói, úgy egy nívós rendezvénynek is megvannak a maga alapvető szabályai, minden téren. Ennek megfelelően az öltözéket illetően megvan, mit illik és mit nem illik. Hölgyek esetében fontos, hogy kerüljük a közönséges megjelenést, illetve a báli szezonban a harisnya viselése elengedhetetlen. Az esemény jellegétől függően mindig van néhány tabu szín, mint például az esküvőknél a piros, a fehér és a fekete, illetve bizonyos helyzetekben illik néhány testtájunkat kimondottan eltakarni. Ilyen például a vállunk a templomban. Férfiak esetében se gondoljuk, hogy könnyebb a helyzet. Persze, az alap, hogy felkapnak egy öltönyt nem bonyolult, de hozzá passzoló cipőt, övet, zoknit, nyakkendőt, mandzsettát és díszzsebkendőt is kell találni, mindig az alkalomnak megfelelő stílusban.

Valahol ez a helyzet a főzéssel is. Ha hiányzik egy hozzávaló, könnyen borul az egész menü. Ha pedig ez a hozzávaló történetesen a gázpalack amivel főznénk, tényleg elég nagy pácban vagyunk. Sok városban van gázpalack eladó, a legszerencsésebbek talán mégis a fővárosiak és a főváros környékén élők. Ahogy minden szolgáltatás területén, ebben is sokkal jobb az ellátottság és sokkal nagyobb a választék, mint a Budapesttől távolabb élőknek. A legutóbb mikor ilyen béna voltam, hogy főzés közben fogyott ki a palack, találtam egy helyet, ahova elég egy telefon és már hozzák is ki a megrendelt mennyiségű gázpalackot. Nagy szerencsém volt velük, különben borult volna az egész ebéd. De így gyorsan és nagyon kedvező áron sikerült megoldanom ezt a problémát, ráadásul az üres tartályt is elvitték. El is hintettem gyorsan a baráti társaságban, hogyha beírják a keresőbe, hogy gázpalack eladó, akkor melyik lehetőségre kattintsanak. Mert nem csak PB gázt lehet tőlük ilyen villámgyorsan házhoz rendelni, de mindenféle más egyéb tartályt is. Például a hegesztéssel foglalkozók számára van nekik acetilén palack és CO2 palack is. Az orvostechnikai alkalmazásra is használható oxigénjük is van. Ezen kívül az élelmiszeriparban is gyakran használt nitrogént is lehet tőlük vásárolni, de van nekik hélium, argon és corgon palack is. Mindezek méretüket tekintve is nagyon széles választékban érhetők el. Ráadásul tényleg nagyon szimpatikus volt az egész folyamat. Felhívtam őket, elmondtam mire lenne szükségem, ők tájékoztattak arról, milyen lehetőségeim vannak. Kiválasztottam mi kell, ők elmondták mikorra tudnák kihozni és hogy ez mennyibe fog nekem kerülni. Nagyon jó ajánlat volt, természetesen nyomban elfogadtam és nem sokra rá meg is hozta a rokonszenves futár a palackot. Az üreset gyorsan fel is dobta a platóra, és az újnak még a bekötésében is segített. Nagyon kedves, segítőkész futár volt és mindezért nagyon barátságos összeget kellett fizetnem. Nagyon tetszik az is, hogy a honlapjukon is úgy hirdetik, hogy mindig ugyanazok az arcok szállítják egy adott címre a megrendelést. Szeretem ezeket az emberi kapcsolatokat, vidéki gyerekként nagyon hiányzik nekem a mai világból, hogy ezekben a szolgáltatásokban is egy adott személyhez kötődhessek. Nagyon szerettem régen, mikor hozta a tejet a tejes bácsi és mindig volt egymáshoz néhány jó szavunk. Vagy mikor drága megboldogult nagymamámnak hozta az oxigén palackot a futár fiú, vele is mindig volt néhány kedves szavunk egymáshoz. Ezért is tetszett meg rögtön ennyire ez a rendszer.

Rá is beszéltem hamar a szomszédasszonyt, hogy tőlük rendeljenek ők is. A férje rengeteget bütyköl a garázsban, szóval neki a hegesztéshez is szüksége van elég jelentős mennyiségű gázra. Nagyon hálásak voltak és megköszönték a fülest, mert sokkal kedvezőbb feltételek mellett tudnak tőlük hozzájutni a palackokhoz, mint ahonnan korábban szerezték. Mondtam is, hogy hálából igazán meghegeszthetné az én kerítésemet is… Nem is kellett nagyon semmi, tényleg csak az, hogy leüljek egy pillanatra és gázpalack eladót keressek a környéken. Olykor persze bizony nehéz leszűrni a “nagy zajból”, hogy mégis melyik ajánlat lehet számunkra a legjobb. De ha van egy jó ismerős, akinek bízunk a szavában már rögtön szívesen ugrunk rá az adott ajánlatra. Így volt ez a szomszédéknál is, meg persze a baráti társaság nagyobb felében is. Azóta akárhányszor kerti parti van, mindig elmondják, hogy onnét rendeltél a sütögetéshez a gázpalackot. Én meg persze csak ülök büszkén és örülök magamnak, hogy igen, én találtam.

A legaranyosabb talán legutóbb a bátyám volt. A kislányának szülinapi zsúrt tartottak és egy halom lufit akartak felfújni, én meg persze rögtön kapcsoltam hogy hát tudok én hélium palackot olcsón. Szóval meg is rendelték a palackot, persze csak valami barátságos kiszerelést. Így is elég sokáig tartott felfújni a lufikat, de a gyerekek mosolya mindent megért. Az meg pláne, mikor mi felnőttek kezdtük el elszívni a lufikból a héliumot… Gondolom nem kell leírni, hova hangolódott tovább a történet. Nem gondoltam volna, hogy a hélium palack fogja összehozni a családot, de még ezt is elintéztem.