Amikor elkezdtem dolgozni a mostani munkahelyemen, csináltatnom kellett öltönyt, mert abban kell dolgoznom. Egy napelemekkel foglalkozó cégnél dolgozom és már az állásinterjún megmondták, hogy nagyon fontos az igényes és elegáns megjelenés. Az öltöny hivatalossá teszi az embert, bizalmat kelt az ügyfélben és hozzáértést sugároz. Az embereknek vannak pozitív előítéleteik is, nem csak negatívak; ha meglátnak egy jól öltözött, öltönyös férfit, nagyobb eséllyel hisznek neki és a mondandójának, mint egy szakadt farmerban lévő, pólós embernek. Éppen ezért fontos, hogy amikor bejönnek hozzánk az ügyfelek az irodába, akkor öltönyben és ropogósra vasalt fehér ingben fogadjam őket, ne pedig valami lezser öltözékben. Nálunk is van farmer nap, ami mostanában egyre több irodában divatba jött, de csak akkor, amikor nem találkozunk személyesen az ügyfeleinkkel, csak a papírmunkával foglalkozunk és telefonálgatunk.

Gyakori kérdések, amiket kapni szoktam a munkám kapcsán

A munkám kapcsán meg szokták kérdezni rengetegszer, hogy akkor nekem is van-e otthon napelemem, ha már napelemekkel foglalkozom. A második leggyakoribb kérdés az szokott lenni, hogy tudok-e kedvezményt szerezni napelemes rendszerre. Mindkét kérdésre nem a válaszom – sajnos. Nem a saját lakásomban élek, hanem bérelt ingatlanban és a főbérlőm nem telepíttetett napelemeket a tetőre, én pedig értelemszerűen nem tudok. Ami pedig a kedvezményeket illeti, mi csak a tervezéssel és kivitelezéssel foglalkozunk, a napelemes rendszerek áráról nem mi döntünk. De szerencsére nagyon jó napelem pályázat áll azoknak a rendelkezésére, akik bele szeretnének vágni a napelem projektbe. Én csak ajánlani tudom ezt a megújuló energiaforrást, és nem csak a munkámból kifolyólag.

Napelem pályázatok minden igényhez igazítva

Attól függően, hogy magánszemélyként vagy vállalkozóként szeretné valaki igénybe venni a különböző támogatásokat, vissza nem térítendő és egyéb lehetőségek is rendelkezésére állnak. Sajnos jelenleg csak vállalkozásoknak elérhető a vissza nem térítendő támogatás, a magánszemélyek részére kiírt keret kimerült. Napelemes rendszer teljesítménytől függően kisebb és nagyobb összegre is lehet pályázni, ami hatalmas segítség bármelyik cégnek vagy vállalkozásnak. Aki pedig a saját házára szeretne napelemes rendszert, az a kamatmentes hitelt tudja igénybe venni. Senki ne írja le ezt a támogatási formát, hogy jaj hitel, akkor biztos nem veszem fel, mert ez nem a hagyományos értelemben vett hitel. Gyakorlatilag annyit jelent, hogy a napelemes rendszer egy részét nem nekünk kell kifizetni, hanem kapunk egy összeget, amit maximum húsz év alatt kell csak visszafizetnünk. ÉS mivel 0%-os THM jellemzi a hitelt, ezért az évek alatt tisztán csak az eredeti összeget kell visszafizetni, a kamatot nem. Én úgy gondolom, hogy ez is nagyon jó lehetőség és bár nem vissza nem térítendő, megkönnyítheti egy család döntését. Napelemet venni nem egy olcsó dolog, úgyhogy bármilyen támogatás vagy segítség jól jön.

Nagyjából 10 év alatt vissza is hozza az árát egy napelemes rendszer

Sokszor keresnek meg bennünket olyan jellegű kérdésekkel az ügyfelek, akik még csak fontolgatják a napelemeket, hogy mennyi idő alatt térül meg a napelemek ára. Nos, erre nincsen határozott válaszom, mert ez több tényezőtől is függ, leginkább a napelemes rendszer teljesítményétől, mert ez határozza meg nagyrészt az árát, de átlagosan tíz évet szoktam mondani. Tíz év alatt a villanyszámlákra félretett összegből visszajön a napelemes rendszer ára és utána már tényleg csak hasznot termel. Igazából ennél azért egy fokkal árnyaltabb a kép, mert úgy szoktuk csinálni a napelemeket, hogy nappal a megtermelt áramot fogyasztja a háztartás, éjszaka viszont a szolgáltató hálózatáról fogyasztanak a gépek. Hogy miért? Lehet raktározni a napközben termelt felesleges áramot, de az erre alkalmas akkumulátorok drágábbak szoktak lenni, mint amennyire tartósak és nagy általánosságban nem éri meg velük vesződni. Ehelyett működőképes megoldás szokott lenni, hogy a napközbeni felesleget a szolgáltató megveszi és ez pont fedezi az éjszaka elhasznált mennyiséget. Tehát gyakorlatilag továbbra is nulla forintos a számla, de nem csak tisztán a napelem által termelt áramot használja a háztartás.

Napelemben érdemes csak magunkra gondolni, ebből megélni nem fog senki

Ezek után felmerülhet a kérdés, hogy akkor megéri-e nagyobb teljesítményű napelemre beruházni, mint amennyi kellene a háztartásnak, mert így el lehet adni a felesleget és plusz pénzhez lehet jutni. Ez elméletben működik is, de tudni kell, hogy az áramszolgáltatók kivédték ezt a helyzetet úgy, hogy kevesebbet fizetnek az áramért, mint amennyiért a felhasználók megveszik. Így pedig nem éri meg ilyesmivel vesződni, ráadásul rengeteg papírt be kell szerezni, mire valaki eladhatja a felesleges áramot, úgyhogy tényleg nem érdemes ilyenben gondolkozni. Ideális esetben a tetőn lévő napelemek pont annyi áramot termelnek, amennyi elég a háztartásnak és nulla forintos számlák keletkeznek. Ez már önmagában remek dolog szerintem, hogy ilyen szinten önellátóvá tud válni egy ház. Azon felül pedig, hogy csökkennek a rendszeres kiadások, egy olyan alternatív módszert hagyunk hátra a gyerekeinknek, amit csak élvezniük kell. Nem csak a környezetünkért teszünk, a fenntartható jövő felé nyitunk, hanem a jövő generációit is segítjük és példát mutatunk nekik.