Sok minden bérelhető már az életben, hála és köszönet az esküvői ruhásoknak, hogy nem kellett megvennem azt a méregdrága öltönyt az esküvőre. Azonban nem csak ennyire kézenfekvő dolgokhoz juthatunk már hozzá néhány kattintással, hanem ennél kicsit elvontabb termékekhez is. Ilyen például a vpn szerver.

Tegye fel a kezét, aki nem tudja miről beszélek!

Szóval, a VPN a Virtual Private Network rövidítése, ami magyarra fordítva annyit tesz, hogy virtuális magánhálózat. Ez egy olyan hálózatot takar, amely egy meglévő számítógép hálózat (rendszer) felett lett kiépítve, csupán az itt átmenő adatforgalom nem jeleníthető meg az eredeti hálózat számára, mivel ez titkosított. Ez az egész lényege tulajdonképpen, hogy ez egy privát, titkosított rendszer, akit és amit csak az lát, akinek jogosultsága van hozzá. Éppen ezért a vállalati világban ennek bizony nagy keletje van, hiszen biztonságosnak mondható a cég szempontjából akár kritikusnak mondható adatok transzferére is. Régebben pont arra használták ezért, hogy akik otthonról dolgoztak, azok ezen keresztül tudták elérni a belső hálózatot és a belső fájlokat, adatokat.

A rendszerhez elengedhetetlen az internetkapcsolat megléte. Manapság leginkább azért használják – már a céges vonatkozásán kívül – hogy az interneten bárhol névtelenül szerepelhessünk, ne legyen visszakereshető se az IP címünk, sem a tevékenységünk. Ezáltal egész sok kiskapu kinyílhat előttünk és nem feltétlenül kell egyből valami rosszra gondolni.

A VPN bérlésnek többféle módja és rendszere létezik, attól függően hogy mihez szeretnénk használni. Így például megkülönböztethetünk kliens és site 2 site VPN szolgáltatást. Rengeteget lehet ezekről olvasni a neten, szóval ha ezt a kis betekintőt érdekesnek találtátok, akkor nézzetek utána a www-n!

vpn szerver