Tavaly nyáron volt az esküvője az egyik legjobb barátnőmnek, Rékának. Már a középiskola óta együtt vannak a – most már – férjével, úgyhogy nagyon várta azt a napot, amikor hozzámehet feleségül. Természetesen a ruha keresésben segítettem neki, mentem vele a szalonokba, és mint egy jó barátnő, véleményeztem mindent. Igazából már kicsit olyan érzés volt, mintha hárman kötnénk össze az életünket, mert mindenben kikérte a véleményem, de hát őszintén szólva jól esett tudni, hogy ennyire számít rám.

De nem csak ő volt ám ezzel így, hanem a vőlegénye is. Ugyanis, együtt megkértek engem, hogy az utolsó öltönypróbára menjek el és mondjam el arról is a véleményemet. Réka azért szerette volna, hogy megnézzem, mert ő sem nézte meg a vőlegény öltönyét, ahogy a vőlegénye sem a ruháját, és ahogy már mondtam, az én ízlésemben bízott. Az esküvő persze megtörtént, minden rendben ment.

Azóta már be is költöztek a családi házukba, amit Hűvösvölgyben vettek. Mostanában jött el az ideje annak, hogy egy kicsit modernizálják, és úgy határoztak, hogy napelemeket szeretnének a tetőre. Nem csak a környezeti hatásai miatt döntöttek így, hanem azért is, mert ők nagyon gyakran felejtik égve a villanyt, ha elmennek otthonról, így nem ritka, hogy az egész éjszaka égve marad, ami jelentősen megdobja a villanyszámlát, hiszen elég sokszor fordul elő.

Hallottak egy napelem pályázatról, ami magánszemélyeknek szól, és amit ennél fogva, értelemszerűen családi házakhoz lehet igénybe venni. Kicsit kételkedtek az információban, mert erről nem nagyon lehet hallani, inkább csak vállalkozásoknak szóló lehetőségekről, de utána néztek, hátha szerencséjük lesz, és tényleg létezik.

És az eredmény: valóban van ilyen napelem pályázat, ami tulajdonképpen egy, kifejezetten napelemekre vonatkozó hitel lehetőség. Erről a legfontosabb, amit tudni kell, hogy nincs kamat, és a THM is 0%. Továbbá, mivel ez is egy hitel, így természetesen itt is szükséges némi önerőt felmutatni, ami egészen pontosan, a teljes költségnek a 10%-a kell, hogy legyen. Ami a futamidőt illeti: azt nem tudtam megmondani Réka, hogy a minimális időtartam az hány év, de a maximális futamidő az 20 év lehet.

napelem pályázat

Ez a napelem pályázat azért is előnyös, mert egy hosszútávú befektetésre ad lehetőséget, hiszen a napelemekbe fektetett összeg idővel megtérül azáltal, hogy a használatával kevesebbet kell költeni a számlákra. És hát, az sem éppen utolsó, hogy ezt gyakorlatilag bárki igénybe veheti, hiszen nem a szó szoros értelmébe vett napelem pályázatról van szó, de nyilván ebben az esetben is meg kell felelni bizonyos feltételeknek.

A hosszútávú befektetésre visszatérve: a napelemrendszer.info oldaláról megtudták, hogy egy napelemnek az élettartama minimum 30 év, ráadásul úgy, hogy nem egy kényes rendszer, vagyis nem igazán fordul elő az, hogy például elromlik. Persze az előfordulhat, hogy bizonyos alkatrészei cserére szorulnak, de ezek esetében is évtizedekkel kell számolni. Valójában tényleg csak egy egyszeri nagy ráfordítást igényel, és évtizedekig tökéletesen működik úgy, hogy a teljes ingatlan áramellátását ellátja.

A fentebb említett weboldalon utána lehet olvasni a napelem pályázatnak, amiről meséltem, és még árajánlatot is lehet kérni egy napelemes rendszerre. Az egyetlen technikai adat, amit meg kell adni, az az, hogy éves szinten mekkora az áramfogyasztás, vagy annak a költsége, forintban. Ebből a szakértők számára már sok minden kiderül, viszont az fontos, hogy minden esetben, csak akkor születik meg a pontos árajánlat, ha a helyszíni felmérés is megtörtént.

Úgyhogy Réka és a férje, nem agyaltak túl sokat azon, hogy belevágjanak-e vagy sem, mert úgy érezték, hogy nekik erre szükségük van, főleg ezzel a hitellel, mert anyagi szempontból ez egy nagy segítség, hiszen nem kell egyszerre kifizetniük a több millió forintot, hanem csak szépen, apránként.