Mostanra már beléptem én is abba a korba, amikor évente legalább 2-3 esküvőn ott feszítek a csoportképeken és habzsolom az éjféli töltött káposztát. Szóval nagy a család, nagy a baráti kör, jut lagziban részem bőven.

Sok barátnőm mesélt már arról a bizonyos ara-paráról, és arról is, hogy nagyon húzós az esküvő előtti 1 hónap, nem beszélve az előtte lévő pár napról. De van, aki már annyira rástresszel, hogy a lánykéréshez képest csak 2 évvel későbbre tűzi ki a nagy nap időpontját, hogy minden szervezési pontra elegendő ideje legyen, vagy csak azért, mert az a zenekar, akit szeretne, pont nem ér már rá csak a jövőévben.

Mondjuk, én nem vagyok az a fajta, aki már mostanra három füzetnyi tervvel és csillámos oldalakkal megtömött dekor ötlettel vázolni tudná a jövendőbelijének, hogy milyen álomesküvőt képzelt el anno 12 évesen, de nyilván van pár elképzelésem. Valahogy így volt vele a nővérem is Mari, akinek idén júliusban lesz az esküvője.

A járványhelyzetre való tekintettel, a tavaszi nagy „maradj otthon” mozgalomban le is ültek a szervezési folyamatok és mindenről csak jelképes elképzelések születtek, de nagyon nem is mertünk tervezni, mert nem tudtuk, hogy mi lesz holnap vagy holnapután. Majd amikor májusban bejelentették, hogy szabad a pálya a hősszerelmeseknek, azonnal rátapostunk a gázra és mindent, amit az elmúlt 3 hónapban nem fixáltunk, vagy egyeztettünk le, elkezdtünk gyorsított tempóban szervezni. Nem véletlen, hogy magamat is beleszámolom, hiszen ha van ara-para, akkor az valahogy ilyenkor sokszorozódik meg igazán, és szegény Mari és Gergő mellé kellett még egy harmadik pár fül, aki ott van velük minden egyeztetésen, mert hirtelen annyi minden zúdult a nyakukba, hogy jószerrel szerencse volt, ha nem felejtették el azt sem, hogy mi a teljes nevük. Tehát kénytelen voltam felcsapni másodállásban esküvőszervezőnek is.

Ott voltam velük a táncórákon, a megbeszélésen a ceremóniamesterrel és a dekorossal, és még anyakönyvvezetőnél is. Jegyzeteltem és kérdeztem, ha valami nem hangzott volna el. Mindemellett a ruhapróbák már piskóták voltak. Főleg az öltöny kiválasztása. Egy férfival sokkal könnyebb vásárolni. Nem kényeskedik és jó tulajdonságuk, hogy bármit felvesznek, arról megvannak győződve, hogy tökéletesen áll nekik.

Gergő szabója régi családi barátunk, az ő fiával pedig már egészen kis pelenkás korunk óta jó barátok vagyunk, így igazán oldott hangulat volt a próba alatt. Szóba került az suli, a munka, és a lakásvásárlás is. Máté már lassan 1 éve végzett az egyetem mérnöki szakán és mindemellett már 3 éve dolgozik egy cégnél, ahol most léptették elő, így elérkezett ahhoz a ponthoz, hogy kirepüljön a családi fészekből és vegyen egy saját lakást.

Szó szót követett és kiderült, hogy az adásvételi szerződés aláírása még nem történt meg, mert a jelenlegi tulaj megfeledkezett az energetikai tanúsítvány beszerzéséről. Mivel én is nem rég adtam el a saját lakásom, eléggé toppon voltam a témában és megnyugtattam őket, hogy az energetikai tanúsítvány készítése nem is olyan nagy teher, mint amilyennek hangzik.

energetikai tanúsítvány készítése

Nyílván eleinte én se tudtam, hogy pontosan mi ez és mire való, mert nagyjából csak a hűtő vagy tűzhely oldalára rábiggyesztett matricán láttam ilyen feliratokat általában „CC” vagy „AA+” jelzéssel, de az ügyvédem kiokosított róla, hogy miért is olyan fontos ez.

Mostanra 8 éve szükséges az energetikai tanúsítvány készítése minden épülethez, ugyanis ez az a dokumentum, ami megmutatja, hogy az adott épület fenntartása mennyi energiába kerül. Itt 12 különböző kategóriát tudunk felsorolni, egészen az „AA++”-tól, ami a legminimálisabb energiát igényli a „JJ”-ig ami értelemszerűen a legrosszabb. Ma már csak „CC” megjelölésű épületek építhetők itthon, amit a korszerű besorolás illet meg, és ami ennél magasabb kategóriába kíván tartozni (mondjuk a „BB”-be), annak rendkívül fejlett megoldásokra van szüksége, például megújuló energiaforrás használatára, vagy fejlett hőszigetelési megoldásokra. Tehát a besorolási rangsor igen hosszú, és meglehetősen komoly szabályok vonatkoznak arra, hogy melyik kategóriához milyen elvárásoknak kell megfelelni. Sokan tehát megfeledkeznek ennek a dokumentumnak a beszerzéséről, pedig akár nagymértékben befolyásolhatja az ingatlan eladási árát.

Na de mi van akkor, ha elfelejtettük és nagyon sürgősen szükség lenne rá, mert nélküle nem tudjuk megírni az adásvételi papírokat? Szerencsére nem kell kétségbeesni, mert az E. E. G. Tanúsító Kft. akár 12 órán belül a méréseket követően eljuttatja számunkra a szükséges adatokat. Általuk már négy pofon egyszerű lépésben hozzájuthatunk ehhez a bizonyos tanúsítványhoz.

Először is fel kell őket hívni, de mivel egészen reggel nyolctól este nyolcig a rendelkezésünkre állnak, így szinte nem kell azon sem aggódni, hogy munkaidő után már nem tudunk velük egyeztetni, mert ahogy egész nap elérhetőek, úgy akár sürgős esetekben késő este vagy hétvégén is elvégzik a méréseket.

Miután egyeztettünk egy megfelelő időpontot, megtörténik a személyes felmérés. Mivel országos lefedettséggel rendelkeznek ezért minden nagyobb városban megtalálhatóak és csak akkor számolnak fel egy pár ezer forintos kiszállási díjat, ha az adott objektum komoly távolságra van. Ahhoz, hogy a felmérés gördülékenyen mehessen érdemes előkészíteni néhány adatot, ilyen például az ingatlan helyrajzi száma, az alaprajza, a műszaki rajza vagy az építési tervdokumentum. A szakember sok más fontos tényező mellett, ellenőrzi a lehűlő felületeket, a nyílászárókat és azok tájolását, padló, a födém és a fűtési rendszer állapotát és a melegvízellátó rendszert. Az adatok azonnal beküldésre kerülnek a központban, ahol meg is kezdik az elemzést.

Ahogy korábban is említettem, a tanúsítvány nagyon gyorsan kész, általában 24 óra alatt, de ha nagyon sürgős, akkor 12 óra után SMS-ben is megkaphatjuk az úgynevezett HET azonosítónkat, ami alapján már el lehet készíteni a szerződést. Erre nem számolnak fel felárat, náluk az efféle gyorsaság alapkövetelmény. Ha pedig a GLS futárra se szeretnél várni, akkor a teljes doksit e-mailben is kérheted, ha esetleg elkötelezett környezetvédő vagy, vagy esetleg csak óvni szeretnéd a fákat és szereted a kényelmes megoldásokat. Ezt a tanúsítványt digitális formában 10 évig megőrzik, és ha ez idő alatt szüksége lenne rá az adott tulajdonosnak, akkor bármikor elérheti. Fontos azonban kiemelni, hogy ez a dokumentum érvényét veszítheti, ha ez alatt a 10 év alatt az ingatlan esetében történnek olyan változások, amik befolyásolják az energiafelhasználást. A tanúsítvány mindig az adott állapotra vonatkozik. Ugyanis, ha vérszemet kapunk, és mondjuk kicseréljük a kazánt, vagy hőszigeteltetjük  a falakat, akkor több, mint valószínű, hogy másik kategóriába kerül besorolásra az ingatlan, hiszen ezzel megváltozik az energiafelhasználása is.

Az energetikai tanúsítvány elkészítésének ára nem egy egetverő összeg. Természetesen van különbség vidék és főváros között, lakás és családi ház között, illetve az alapterület nagysága között. Én teljesen meg voltam velük elégedve, mert nagyon kedvező árakkal dolgoznak, amire amúgy még garanciát is vállalnak, tehát találsz a neten egy céget, aki náluk olcsóbban csinálja meg a munkát akkor ők is megcsináljak neked azon az áron.

Végül pedig minden jó, ha a vége jó, Gergőnek sikerült megtalálni a legjobb öltönyt, Máté pedig valószínűleg hamarosan átveheti a kulcsokat az új lakásához.

Remélem, a lakásavató bulira azért meghívnak!