A tavaszi szünet első napján elmentünk a gyerekekkel öltönyt varratni. Illetve én mentem és a nővérem jött még a saját fiaival, a férjemnek otthon kellett maradnia. Nem olyan messze tőlünk van egy szuper öltönyház, ahol méretre szabják az öltönyöket és mindenkinek egyedileg, a testalkatához illően varrják meg a kiválasztott anyagból; méghozzá jutányos áron. Mindenképpen megéri varratni öltönyt, mert nem kerül többe, mint a boltban kapható konfekcióméret, de úgy áll, mintha az emberre öntötték volna. A két nagyfiúnak kellett már varratni öltönyt, mert egyre több vizsga és iskolai esemény megkívánja az elegáns megjelenést.

De miért nem tudott jönni a férjem? Pont jól jött ki az időzítés, mert ő ugyan lemaradt így az öltönyvarratásról (amit szerintem nem bánt annyira), de cserébe a gyerekek nem voltak láb alatt az ablakcserénél. Érett már egy ideje, hogy lecseréljük a nyílászárókat műanyagokra az eddigi fa helyett, de így sikerült összehozni a munkásokkal, hogy mi pont nem voltunk otthon. A férjem koordinálta a műveletet és mire hazaértünk, teljesen megújult a házunk. Az ablakcsere nem volt macerás vagy hosszú, de a kisiskolás fiúnkkal nem biztos, hogy ilyen zökkenőmentesen ment volna. Pont most van a kisebbik gyerek a sokat kérdező korszakában, úgyhogy valószínűleg az apja sarkában lett volna egész nap.

ablakcsere

Én nem nagyon vettem részt az ablakcsere megszervezésében, bevallom őszintén. Nem vagyok egy műszaki nő, az ilyesmit rá szoktam bízni a férjemre. Ezúttal is így történt, de természetesen megbeszéltük előtte, hogy milyen ablakokat veszünk. A férjem mindenképpen ragaszkodott a beépített szellőzővel ellátott, többrétegű, légkamrás nyílászárókhoz, én pedig ráhagytam. Elvileg a hő- és hangszigetelése is kiemelkedően jó ezeknek az ablakoknak, tehát nem engedik ki a meleget télen a lakásból. Ez határozottan szimpatikus volt, mert még gyerekkoromból vannak olyan emlékeim, amikor anyukám összecsavart törülközőket tett az ablakok alá, hogy ne szökjön el a szoba melege. És ugye nem utolsó szempont, hogy így a fűtésszámla sem lesz olyan magas télen, mint eddig, de ezt majd meglátjuk.

A gyerekeknek is nagyon tetszettek az új ablakok, a kicsi össze is fogdosta rögtön az üveget. Miközben én szépen lepucoltak a kis ujjlenyomatokat, a férjem részletesen beszámolt az egész folyamatról, hogy hogyan szedték ki a régi ablakokat, mi lett velük és hogy rakták be a munkások az új ablakokat. Csillogó szemmel hallgatták a kicsi, de még a kamasz fiúnk is odafigyelt.